Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Μια αρχική τοποθέτηση για να αρχίσει η συζήτηση.

Ως πολίτες χαρακτηριζόμαστε από την σύγχυση που επικρατεί στην πολιτική μας σκέψη και έκφραση , με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα αν τελικά έχουμε αποφασίσει συνειδητά την πορεία προς το μέλλον.
Παρατηρούμε ότι έχει χαθεί ο σαφής διαχωρισμός των δυνατών εναλλακτικών πορειών για το μέλλον οι οποίες πηγάζουν από τις διαφορετικές ιδέες και αρχές και κυρίως από την υπάρχουσα κατάσταση της χώρας.
Έχουμε δύο κύριες τάσεις που χαρακτηρίζονται κύρια από την κατανομή του πλούτου και των ελευθεριών του ατόμου. Και οι δύο είναι χρήσιμες για την ισορροπία μιας κοινωνίας.
Τα άκρα από οικονομικής άποψης είναι αν ο υπάρχον και ο παραγόμενος πλούτος θα ισοκατανέμεται σε όλο τον πληθυσμό ή θα ανήκει σε ένα άτομο. Από την άποψη των ατομικών ελευθεριών έχουμε από την μια πλευρά όλα τα μέλη μια κοινωνία να έχουν τα ίδια δικαιώματα ή από την άλλη ένα άτομο να συγκεντρώνει την απόλυτη εξουσία πάνω σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η ίση κατανομή του πλούτου συνδυάζεται μόνο με τα ίσα δικαιώματα για όλους ενώ η συγκέντρωση του πλούτου με τον περιορισμό των δικαιωμάτων. Η μία άκρη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λόγω των ανθρώπινων αδυναμιών ενώ η άλλη βασίζεται στις ανθρώπινες αδυναμίες.
Μεταξύ αυτών των δύο άκρων υπάρχει ένα σημείο ισορροπία όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομική απόδοση μιας κοινωνίας με το καλύτερο ανθρώπινο πρόσωπο. Λόγω της φύσης μας η κοινωνία μας δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή την θέση. Απομακρύνεται από αυτό το σημείο και από το κατά πόσο έχει αποκλίνει είναι ένα μέτρο της ευημερίας που έχει. Δηλαδή αν κατά πόσο <<ευημερούν οι αριθμοί ή οι άνθρωποι>>.
Λόγω της φύσεως και της αντίληψης κάθε μέλους μιας κοινωνίας έχουμε δημιουργηθεί δύο κύριες τάσης η κάθε μία εκ των οποίων κατευθύνεται προς ένα από τα άκρα τα οποία περιγράφηκαν παραπάνω. Έτσι έχουμε τους δεξιούς – συντηρητικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι το ιδανικό σημείο βρίσκεται προς την κατεύθυνση με άκρο την συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας σε ένα άτομο και τους αριστερούς - προοδευτικούς προς της άλλη μεριά της ισοκατανομής του πλούτου και της εξουσίας.
Στην χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο ως σύνολο να μη προβληματιζόμαστε για το που βρισκόμαστε πολιτικά και που θέλουμε να πάμε. Με αποτέλεσμα ακόμα και στην χρήση του λόγου να μπερδεύουμε τους πολιτικούς όρους συντηρητικός - προοδευτικός και να τους χρησιμοποιούμε μόνο για τον χαρακτηρισμό της θέλησης ή όχι για την πραγματοποίηση μιας αλλαγής και όχι για να υποδηλώσει την κατεύθυνση της αλλαγής που προτείνεται.
Τα ερωτήματα για να ξεδιαλύνουμε την σύγχυση είναι:
α) Σε ποια θέση βρίσκεται η κοινωνία μας , ποια είναι η κατάσταση;
β) Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί; Γιατί;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

h

ANDREAS AP είπε...

Αγαπητέ Κέφαλε.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή Κοινωνία Διακατέχεται από τάσεις σύγχησης εννοιών, ιδεών και απόψεων με αποτέλεσμα τη μη συγκροτημένη προβολή και υλοποίηση μέτρων, πράξεων, κινήσεων που θα μπορούσαν να την κάνουν καλύτερη και ... ωφέλιμη για όλους.
Ο καλύτερος δείκτης μια δημοκρατίας, οι εκλογές αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία που προσπαθεί να αγγιστρωθεί στα γεγονότα και πολιτικές καταστάσεις του παρελθόντος έτσι ώστε κάθε της κίνηση να καλύπτεται ή να συγκρίνεται με αντίστοιχες κινήσεις και το μόνο που ισχύει είναι μια "στατιστική" απεικόνιση αυτής της σύγκρισης κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ηθικό, πρακτικό, πολιτικό δίλλημα.
Καμία συνέχεια, λίγη πρόοδος, στατική εικόνα. Άρα τι πρέπει να γίνει? Επανάσταση? Σε ποιόν? στους εαυτούς μας? Αλίμονο. Χρειάζεται κάποια εκ των έσω κάθαρση την οποία ακόμα δε γνωρίζουμε πως θα γίνει....
Από την κουβέντα αυτή ίσως γίνει κάτι...
Καλή αρχή στο blog...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι με λύπη παρατηρώ τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό τον τελευταίο καιρό. Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στο έλεος ορισμένων καιροσκόπων.
Θα συμφωνήσω Αντρέα,ότι μόνο κάποια επανάσταση θα μπορούσε να μας σώσει,μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί η αφύπνιση του κόσμου. Και πάλι κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Πέρα από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με ροζ σκάνδαλα και τα σχετικά,η δομή της ελληνικής κοινωνίας και η συνείδηση του Έλληνα έχουν χτιστεί με γνώμωνα το βραχυπρόθεσμο κέρδος και το "βόλεμα", γι'αυτό κιόλας κατά τη γνώμη μου δεν παρατηρείται καμία διαφοροποίηση στα εκλογικά αποτελέσματα, γι'αυτο δεν συντελείται καμία ουσιαστική αλλαγή. Όλοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Η ψήφος είναι το μόνο όπλο που μας απέμεινε στη δήθεν δημοκρατία μας και αυτή ακόμα τη θυσιάζουμε.. Ποιος θυμάται πλέον τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τις υποκλοπές και ποιος θα θυμάται το Ζαχόπουλο και τις μίζες σε λίγο καιρό?? Οι ειδήσεις παραμένουν ζωντανές για όσο καιρό θέλουν να τις κρατήσουν τα media. Και όταν έρθουν οι επόμενες εκλογές πάλι οι Οικογενειοκρατίες θα κονταροχτυπηθούν για το "θρόνο".
Ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο και ας αντιδράσουμε όσο είναι καιρός.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ANDREAS AP είπε...

Το θέμα είναι αγαπητέ ή αγαπητή ανώνυμε/η ότι έχοντας αυτό το ισχυρό όπλο στα χέρια μας είναι σα να έχεις ένα δυνατό αμάξι και τρέχεις συνέχεια με ... 60! Είσαι άξιος μετά να έχεις αυτό το όπλο; Βολέψου με ένα κορεάτικο και θα είσαι και υπερευχαρηστημένος... Θα έχεις τις προσφορές σου, τα δωράκια σου, τα services σου για τα επόμενα πολλά χρόνια, ηλεκτρικά παράθυρα, αίσθηση ελευθερίας (ότι μπορείς να πάς όπου θες...), αρκεί να μην ... τρακάρεις... χτύπα ξύλο.... Εντάξει εντάξει ίσως δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα, σκέψου όμως πως αυτό το όπλο το επιλέγεις γιατί ίσως δεν έχεις τη μέγιστη οικονομική άνεση να πάρεις ένα τζιπ των 40000 που θεωρητικά είναι το πιο αξιόπιστο και σε βγάζει πάντα από τις δύσκολες καταστάσεις...
Τελικά ανακαλύπτεις ότι και στην περίπτωση της ψήφου που είναι ένα "χαρτάκι ρε αδερφέ..." το χρήμα είναι εμμέσως ή αμέσως η κύρια αιτία επηρεασμού. Πώς? το ξέρουμε όλοι... Είτε είναι για δουλειά, είτε για απλό χρηματισμό είτε είναι για οποιαδήποτε βοήθεια που θα αποφέρει κέρδος... όλοι θα "ρίξουμε" την ψήφο για να έχουμε κάποια οφέλη από την τοπική κοινωνία και χ... για την Ελλάδα και την Πολιτική της. "Μετά από την απομάκρυνση από το ... ταμείο... εννοώ κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"... στον καθένα μας προσωπικά. Όντως! Το λάθος φαίνεται συνολικά και πληρώνουμε τις συνέπειές του. Και τώρα έρχεται το δίλλημα!: Τί άλλο να ψηφίσουμε για να το διορθώσουμε αφού αυτό είναι το μόνο μας όπλο? Υπάρχουν εναλλακτικές ιδέες εφαρμόσιμες? Υπάρχουν άτομα τα οποία να πιστέψετε ότι θα ασχοληθούν με όλα τα κοινωνικά θέματα και όχι με τον καθένα προσωπικά... και θα δώσουν λύση που θα αφορά όλους? Κάποτε ήταν ο Σαμαράς, τώρα ο Τσίπρας, νεόι άνθρωποι που προσπάθησαν και προσπαθούν να δώσουν ρεύμα αλλαγής και νέο προσδιορισμό της εξουσίας...
Όπου εμφανίστηκαν νέοι άνθρωποι ταρακουνηθήκαμε για λίγο και μετά ... κάτσανε στις δερμάτινες πολυθρόνες τους... Νέοι άνθρωποι ήταν και αυτοί του ΠΑΣΟΚ όταν προωτάρχισαν... τώρα κατηγορούνται για τόσα και φύσικά νέοι άνθρωποι υπάρχουν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Χατζηδάκης και ο Κουκοδήμος αλλά κινδυνεύουν να παραυσρθούν είτε έχουν σχέση είτε όχι με Ζαχοπουλιάδες και αισχρά σκάνδαλα..
Συνεχίζεται λοιπόν η αρχική ερώτηση... Ποιο είναι το στίγμα που μπορεί να δώσει η σημερινή κοινωνία χωρίς να κάνει επανάσταση χωρίς να γίνει πόλεμος, χρησιμοποιώντας τα "όπλα" που έχει χυθεί αίμα για να διαθέτει καθώς και τη γνώση που δόξα το Θεό σήμερα είναι απλωμένη τριγύρω είτε στον κλασικό τύπο είτε στον ηλεκτρονικο.. Μιλήστε... να πούμε κα μείς τα δικά μας......

F.T. είπε...

Παρακμή
Αυτό χαρακτηρίζει σήμερα την Ελληνική κοινωνία και επειδή οι πολιτικοί μας αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας μας δεν μπορούν αυτοί να αποτελούν εξαίρεση.

Στην ιδιαίτερή μας πατρίδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα .....

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Η διαγραφή των σχολίων έγινε γιατί αναφέρονταν σε συγκεκριμένο πρόσωπο και κυρίως δεν εξέφραζαν πολιτική θέση. Γενικά δεν δεχόμαστε την προβολή του οποιουδήποτε προσώπου.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα στην αρχική έμεινες κλείσε το ρημάδι αφού δεν νογάς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΔΩ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ? ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ

A. BOND

kefalos είπε...

Ανώνυμε εκφράζεσαι έτσι επειδή πιστεύεις ότι παραμένεις άγνωστος. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα βρες άλλο τρόπο να το επιτύχεις.
Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΈΤΕΙ ΗΘΟΣ.

ΚΕΦΑΛΟΣ